AMUS dodijelio nagrade za 2015. godinu

Objavljeno 14. December 2016

AMUS dodijelio nagrade za 2015. godinu

 

U čarobnom ambijentu Gradske vijećnice u Sarajevu večeras je održana svečana dodjela nagrada AMUS-a za 2015. godinu.

Na taj način AMUS je nagradio svoje članove čija su umjetnička dostignuća proglašena najboljim a bila su ostvarena, prikazana ili objavljena tokom protekle godine.

Svečanosti su prisustvovali brojni članovi AMUS-a, zatim predstavnici domaćih i međunarodnih institucija u našoj zemlji te drugi gosti.

Prisutnima su se u ime AMUS-a obratili Edin Dervišhalidović (Dino Merlin), predsjednik Skupštine AMUS-a i Lejla Trnčić, generalna direktorica Stručne službe AMUS-a, koji su istakli da je AMUS na jednom mjestu okupio umjetnike, autore, stvaraoce iz BiH, što je dobar primjer svima da se sve može kad se hoće, te ukazali na značaj dodjele nagrada kako za samo autore muzičkih djela, tako i za AMUS te našu muzičku scenu u cjelini.

 

Nagradu „Avdo Smailović“ (za autorsko stvaralaštvo u području ozbiljne muzike) dobio je Asim Horozić, nagradu „Fra Grgo Martić“ (za promociju muzike naroda u BiH) Damir Imamović, dok je nagradu „Vlado Milošević“ (za muzičku publicistiku i muzikologiju) dobio prof. Ivan Čavlović.

Nagradu „Kemal Monteno“ (za autorsko stvaralaštvo u području zabavne/popularne muzike) dobio je Dino Merlin, nagradu „Ismet Alajbegović Šerbo“ (za autorsko stvaralaštvo na temeljima tradicionalne muzike) Saša Pavlović i Miodrag Milekić, nagradu „Slobodan Bodo Kovačević“ (za autorsko stvaralaštvo u oblasti instrumentalne muzike) Muris Varajić.

 

Nagradu „Dražen Ričl“ (za najboljeg mladog autora) dobio je Đorđe Jovančić.

Nagrade za životno djelo potsthumno su dobili: Esad Arnautalić, Zaim Imamović, Ismet Alajbegović Šerbo, Duško Trifunović, Jozo Penava, Rade Jovanović, Safet Kafedžić, Jovica Petković, Spaso Berak, Kemal Monteno i Jadranka Stojaković.

Posebno emotivan trenutak bilo je podsjećanje na ove nezaboravne stvaraoce, a posebno na nedavno preminulog maestra Esada Arnautalića, u čije ime je nagradu primila njegova kćerka, što je propraćeno dugotrajnim aplauzom.

Nagrada za životno djelo uručena je i istaknutom članu AMUS-a i renomiranom autoru Nazifu Gljivi.

Nagrada „Cvjetko Rihtman“ (za najboljeg studenta muzičkih akademija u BiH) dodijeljena je ranije tokom ove godine sljedećim studentima: Hanan Hadžajlić (Muzička akademija Sarajevo), Leonora Bajramoski (Muzička akademija Istočno Sarajevo), Marta Čolak (Muzička akademija Mostar)i David Mastikosa (Muzička akademija Banja Luka).

Povodom ovog događaja, direktor CISAC-a (Svejtske konfederacije autorskih društava) Mitko Chatalbashev, poslao je pismo podrške u kojem je čestitao AMUS-u na ovoj odličnoj inicijativi kojaima za cilj prepoznavanje i dalje podsticanje muzičke kreativnosti u Bosni i Hercegovini. „Ispred CISAC-a smo veoma sretni posvjedočiti nesporan razvoj AMUS-a u godinama koje su uslijedile nakon prijema AMUS-a u članstvo CISAC-a u 2013. godini“, navodi se u pismu.

U muzičkom dijelu programa učestvovali su Hor „Banjalučanke“, Draško Spasojević, Sinan Alimanović, Maja Tatić.

Uspjeh večerašnje dodjele nagrada AMUS-a potvrdila je očekivanja i pokazala opravdanost da postane tradicionalna.