NAPOMENA: Spisak članova i članica AMUS-a se ažurira zadnji radni dan u mjesecu!

Pretraživač djela članova i članica AMUS-a na web stranici se ažurira zadnji petak u mjesecu!

MENU
2015-06-26

Aktivnosti AMUS-a na obilježavanju 21.juna SVJETSKOG DANA MUZIKE

U to ime smo u tri dnevne novine u BiH (AVAZ, Dnevni list, Glas Srpske) objavili nedavno usvojenu Rezoluciju CISAC-a upućenu vlastima u BiH sa apelom bolje provedbe zakona iz domena autorskog prava i jače zaštite prava naših članova.

Pogledajte skenirane oglase:
 

Petak 19.6. BANJALUKA – OKRUGLI STO 
„MUZIČKA AUTORSKA PRAVA U BiH I REGIONU - NEDOUMICE I IZAZOVI“.

 
U saradnji sa Akademijom umjetnosti u Banjaluci AMUS je organizovao Okrugli sto u kojem su sa izlaganjima učestvovali :
 
ZNAČAJ AUTORSKIH PRAVA IZ PERSPEKTIVE AUTORA
- Kornelije Kovač, autor regionalnog značaja i član AMUS-a,
 
STANJE AUTORSKIH PRAVA U REGIONU IZMEĐU TEORIJE I PRAKSE
- Aleksandar Kovačević, generalni direktor SOKOJ-a, Beograd
 
ZAKONSKA REGULATIVA O AUTORSKIM PRAVIMA U BIH I PROVOĐENJE
 - Mirna Milanović-Lalić, advokat u saradnji sa advokatskom kancelarijom Karanović/Nikolić 20 minuta
 
O AMUS-u i  predstavljanje plana za otvaranje  kancelarije u Banjaluci 
 - Mirza Hajrić,  generalni direktor AMUS Stručne službe.
 
Moderator skupa bio je naš član i profesor na Akademiji Saša Pavlović a koordinator je bio isto tako naš član docent Mladen Matović. Cilj skupa bio je približiti našem članstvu i potencijalnim novim članovima materiju autorskog prava i ostvarivanja autorskog prava u BiH. Namjera je bila da se okupljenih 50-tak učesnika Okruglog stola u potpunosti demistifikuje ova kompleksna materija, te objasne međunarodne konvencije i pravila, način rada Udruženja, problemi u provođenju zakona o autorskim pravima, i posebno osvrnulo na mogućnosti koje AMUS pruža kao servis 
muzičkih stvaralaca u BiH.
 
Kornelije Kovač se prisjetio svojih muzičkih početaka  i prvih grupa u kojima je svirao tokom studiranja u Sarajevu, te dao jednu sliku stanja uvezi sa autorskim pravima iz pogleda autora u bivšoj SFRJ, Srbiji i BiH danas.Posebno je podvukao važnost ličnog angažmana autora na poboljšanju statusa autora i muzičkog umjetnika uopšte.
 
Direktor SOKOJ-a Aleksandar Kovačević se u svom obraćanju osvrnuo na važnost aktivnosti udruženja i članstva na osiguravanju poštovanja zakona, te pojasnio načine na koje SOKOJ putem svoga članstva radi na jačanju poštovanja zakona u regionalnim i lokalnim sredinama.
Kovačević je naglasio da je prosječan period stasavanja kolektivne organizacije prema CISAC-ovim mjerilima 8-10 godina, te pojasnio privatnu prirodu prava autora zaključivši da država ne treba da upravlja tuđom svojinom, već da osigura provedbu zakona i međunarodnih konvencija čiji je BiH potpisnik.
 
Advokat Mirna Milanović-Lalić je dala zakonski okvir u BiH te pojasnila probleme u provedbi i trud koji se ulaže da se provedba poboljša.
 
Direktor Hajrić je predstavio rad AMUS-a u proteklom periodu te je najavio skoro otvaranje kancelarije u Banjaluci, te informisao da su aktivnosti na traženju kancelarije i odabiru uposlenika u toku.
 
AMUS-u je nakon Okruglog stola pristupilo nekoliko novih autora Miro Janjanin, Boris Glišić, Anica Zrilić, Dušan Pokrajčić i drugi.

Petak 19.6. MOSTAR


Pod organizacijom Asocijacije kompozitora-muzičkih stvaralaca AMUS a povodom obilježavanja 21.06. - Svjetskog dana muzike u Mostaru, u 18h u sali OKD Abrašević održan je Stručni skup o zaštiti autorskih prava kome su prisustvovali autori iz ove regije. U okviru diskusije o ovoj, za autore itekako važnoj temi, autori su dobili odgovore na brojna pitanja te razmijenili iskustva a učesnicima su dodijeljeni i pisani materijali iz ove oblasti (Priručnik iz autorskog prava, Odgovori na često postavljena pitanja, Pojmovnik) u izdanju AMUS-a.
 
Nakon stručnog skupa, održan je koncert na dva stage-a, ljetnoj pozornici OKD Abrašević i u dvorani, na kojem su posjetitelji uživali u različitim žanrovima muzike, od klasike preko etno muzike do rocka.

Publici su se predstaviti:

- Gudački kvartet Vinković
- Mara iz Mostara (kantautor ethno muzike)
- Floridus (rock sastav)

 

NAGRADE ZA NAJBOLJE STUDENTE MUZIČKIH AKADEMIJA

Odlukom Upravnog odbora AMUS-a,  četiri najtalentovanija studenta muzičkih Akademija iz Sarajeva, Banjaluke, Mostara I Istočnog Sarajeva, povodom Svjetskog dana muzike dobili su jednokratne novčane nagrade u iznosu od 500KM iz Fonda za kulturne namjene.

Nagrade su dobili:

  • Hanan Hadžajlić, Sarajevo
  • Leonora Bajramoski, I. Sarajevo
  • Marta Čolak, Mostar
  • David Mastikosa, Banja Luka  

KONTAKTIRAJTE NAS

Asocijacija kompozitora-muzičkih stvaralaca AMUS

  • Skenderpašina 1
  • 71 000 Sarajevo,
  • Bosna i Hercegovina
  • Tel.: +387 33 20 56 00
  • Tel.: +387 33 25 53 00
  • Fax.: +387 33 21 82 58
  • www.amus.ba
  • strucnasluzba@amus.ba
  • PODRUŽNICA BANJA LUKA
  • Ivana Franje Jukića broj 11 (TC Vidović)
  • 78 000 Banja Luka, Bosna i Hercegovina
  • Tel/Fax: +387 51 21 74 77
  • PODRUŽNICA MOSTAR
  • Kneza Branimira 6
  • 88 000 Mostar, Bosna i Hercegovina
  • Tel/Fax: +387 36 32 20 22