NAPOMENA: Spisak članova i članica AMUS-a se ažurira zadnji radni dan u mjesecu!

Pretraživač djela članova i članica AMUS-a na web stranici se ažurira zadnji petak u mjesecu!

MENU
2013-03-29

novo priznanje za člana AMUS-a, mladena matovića

Ženski kamerni hor "Banjalučanke", pod umjetničkim rukovodstvom kompozitora i dirigenta Mladena Matovića, iznova se okitio zlatom.

Naime, ansambl je na danas završenom 14. internacionalnom horskom takmičenju u Budimpešti osvojio dvije zlatne medalje u kategorijama ženskih horova i folklorne muzike.

Petodnevno takmičenje, u organizaciji Svjetske horske asocijacije "Musica Mundi" - INTERKULTUR, okupilo je više od 50 horova iz SAD, Japana, Kine, Estonije, Njemačke, Švedske, Rusije, Izraela, Švedske, Turske, Norveške Ukrajine, Njemačke, Slovenije, Indonezije i Litvanije, a "Banjalučanke" su bile jedini predstavnik RS i BiH.

"Veoma smo srećni i ponosni što smo na jednom od najrespektabilnijih međunarodnih takmičenja postigli ovakav uspjeh i nastavili kontinuitet kvalitetnih takmičarskih nastupa. Poseban osjećaj za sve nas je predstavljao trenutak dodjele pehara i proglašenja pobjednika u kategoriji folklorne muzike, u kojoj je učestvovalo najviše horova iz cijelog svijeta", izjavio je Matović.

Takmičenje je održano u reprezentativnim prostorima Palate umjetnosti i Muzičkom centru u Budimpešti, dok se petočlanom međunarodnom žiriju, sastavljenom od istaknutih svjetskih eksperata za horsku muziku, hor "Banjalučanke" predstavio veoma zahtjevnim kompozicijama domaćih i stranih autora, Mokranjca, Babića, Ljondeva, Savića, Gostuškog, Matovića...

"Trudili smo se da maksimalno dostojanstveno predstavimo svoj grad i RS. Presrećni smo što smo dosadašnjim zlatnim medaljama iz Linca, Venecije i Malte, te olimpijskim srebrima iz Kine i SAD, uspjeli pridružiti i zlato iz Budimpešte", poručio je Matović.

Petodnevno takmičenje okupilo više od 50 horova iz cijelog svijeta

 

On je dodao da je ovo takmičenje za "Banjalučanke" predstavljalo prvi međunarodni test na putu do naredne Svjetske horske olimpijade, koja će biti održana naredne godine u Rigi, glavnom gradu Letonije, do kada bi ovaj hor trebalo da učestvuje na još dva renomirana takmičenja - u Njemačkoj i Španiji.

Ansambl Ženskog kamernog hora "Banjalučanke" izrazio je zahvalnost svim prijateljima ansambla, te nadležnim gradskim i republičkim institucijama, koji su do sada podržali odlaske na takmičenje, gdje posebno ističu Kabinet predsjednika RS Milorada Dodika, Vladu RS i grad Banjaluka.

Hor "Banjalučanke" je osnovan 1977. godine, na inicijativu banjalučkog muzičkog pedagoga Ante Šašića. Rukovođenje ansamblom je 2004. godine preuzeo Mladen Matović, uvodeći novine u repertoarskom pristupu, sa željom da izvede hor na međunarodnu takmičarsku scenu.

Od tada, hor je osvojio niz prestižnih nagrada i priznanja, među kojima su najznačajnije zlatne medalje osvojene na horskim takmičenjima u Amsterdamu, Lincu, Veneciji i Malti, te srebrne medalje osvojena na svjetskim horskim olimpijadama u Šaošingu (Kina) i Sinsinatiju (SAD). Hor je dobitnik i "Aprilske nagrade" grada Banjaluka.

"Ponosan sam na činjenicu da je od svog osnivanja do danas hor ostvario značajne rezultate u svojoj istoriji i osvojio čitav niz prestižnih nagrada i priznanja", zaključio je Matović.

 

Deveti u svijetu

Od 2009. godine hor se nalazi na zvaničnoj rang-listi 50 najboljih kamernih horova svijeta Svjetske horske asocijacije "Musica Mundi". Neposredno pred odlazak na takmičenje u Budimpeštu, Ženski kamerni hor "Banjalučanke" je iz središta Svjetske horske asocijacije dobio radosnu vijest da je nakon redovnog februarskog ažuriranja rezultata takmičenja ostvario znatan napredak na zvaničnoj rang-listi 50 najboljih kamernih horova svijeta, zauzevši visoko deveto mjesto, kao najbolje rangiran hor iz jugoistočne Evrope.

IZVOR: NEZAVISNE NOVINE

KONTAKTIRAJTE NAS

Asocijacija kompozitora-muzičkih stvaralaca AMUS

  • Skenderpašina 1
  • 71 000 Sarajevo,
  • Bosna i Hercegovina
  • Tel.: +387 33 20 56 00
  • Tel.: +387 33 25 53 00
  • Fax.: +387 33 21 82 58
  • www.amus.ba
  • strucnasluzba@amus.ba
  • PODRUŽNICA BANJA LUKA
  • Ivana Franje Jukića broj 11 (TC Vidović)
  • 78 000 Banja Luka, Bosna i Hercegovina
  • Tel/Fax: +387 51 21 74 77
  • PODRUŽNICA MOSTAR
  • Kneza Branimira 6
  • 88 000 Mostar, Bosna i Hercegovina
  • Tel/Fax: +387 36 32 20 22