NAPOMENA: Spisak članova i članica AMUS-a se ažurira zadnji radni dan u mjesecu!

Pretraživač djela članova i članica AMUS-a na web stranici se ažurira zadnji petak u mjesecu!

MENU
2016-04-27

ODRŽAN AMUS-ov „INFO DAN“ POVODOM 26. APRILA, SVJETSKOG DANA INTELEKTUALNOG VLASNIŠTVA

Povodom 26. aprila - Svjetskog dana intelektualnog vlasništva, Asocijacija kompozitora - muzičkih stvaralaca (AMUS) organizovala je u Banjaluci poseban događaj  „INFO DAN“, kroz koju su se i autori sa naših prostora priključili ovom značajnom  globalnom događaju i velikom broju akcija i kampanja koje se širom svijeta provode i organizuju ovim povodom. Svjetski dan intelektualnog vlasništva predstavlja  izuzetnu  priliku da se podstakne rasprava o značaju zaštite intelektualnog vlasništva i o njegovom uticaju na inovativnost i kreativnost, a istovemeno, ovo je bila i prilika da AMUS kao domaće udruženje autora sa licencom za zaštitu autorskih muzičkih prava informiše svoje članove o svojim do sada realizovanim aktivnostima i planovima za naredni period.

Konceptualno zamišljen kao jedinstven način informisanja, upoznavanja, druženja i međusobne razmjene mišljenja kolega kompozitora i muzičkih stvaralaca  svih žanrova, AMUS-ov  “INFO DAN” u Banjaluci je u potpunosti ispunio očekivanja organizatora, okupivši na jednom mjestu četrdesetak najistaknutijih autora i muzičkih stvaralaca, članova AMUS-a iz banjalučke regije. Pored kompozitora, dirigenta i profesora banjalučke Akademije umjetnosti Mladena Matovića,  AMUS-ov  “INFO DAN” su svojim prisustvom uveličali  Boris Režak, Maja Tatić, Petar Topalović (grupa “Sopot”),  Ninoslav Tiki Dobrijević, prof. Saša Pavlović (etno grupa “IVA”), Andrej Pucarević, Grof Đuraz, Branislav Bane Đaković (dječiji hor “Vrapčići”), Dušan Pokrajčić, tekstopisac Milada Zeković, Boris Glišić, Valentina Milekić i Goran Piva Pivašević (etno grupa “TRAG”),  Anica Zrilić, Goran Baštinac (“HEAVEN RAIN”)...i mnogi drugi.

Prvi dio događaja “INFO DAN” je bio  formalnog karaktera, i u okviru njega je priređeno kratko obraćanje generalne direktorice stručne službe AMUS-a  gospođe Lejle Trnčić i potpredsjednika Skupštine AMUS-a Mladena Matovića.

Potpredsjednik Skupštine AMUS-a Mladen Matović  upoznao je sve prisutne članove sa radom novootvorene kancelarije AMUS-a u Banjaluci i predstavio autorima odgovornu osobu Nikolinu Marčetu. On je pozvao autore da se još aktivnije priključe AMUS-ovoj kampanji “Slušajmo domaće” s ciljem kreiranja jedinstvene baze video spotova autorskih djela članova AMUS-a.

Generalna direktorica stručne službe AMUS-a gospođa Lejla Trnčić  upoznala je autore sa nekoliko značajnih aktivnosti koje su realizovane u prethodnom periodu: pripreme za 14. sastanak autorskih organizacija zemalja regiona, koji će biti održan 16. maja u organizaciji AMUS-a, zatim pripreme za isplatu autorskih naknada za 2015. godinu, kao i podrška iz Fonda za kulturne i socijalne namjene AMUS-a, iz kojeg su u proteklom periodu finansirani brojni projekti (između ostalih projekat „Srpskog pjevačkog društva IVA“ iz Doboja, „Pjesma bez granica“ Zorane Guje s Pala, Muzikološkog društva Republike Srpske „Dani Vlade Miloševića“ te predstojeći “Đurđevdanski festival”). Direktorica Trnčić posebno je istakla brigu AMUS-a o svojim članovima koji su u stanju socijalne ili zdravstvene ugroženosti. Izdvojila je zajedničku akciju AMUS-a i ZAMP-a, kojom je upriličena kupovina medicinskog pomagala za našu istaknutu kantautoricu i članicu, gospođu Jadranku Stojaković. AMUS redovno finansira i troškove njenog mjesečnog smještaja u banjalučkom Domu za starije osobe.

U drugom, neformalnom dijelu događaja, priređen je koktel i upriličeno druženje autora uz muziku AMUS-ovog istaknutog člana Borisa Režaka,  što su brojni autori iskoristili da se u prijatnoj atmosferi i u susretu sa odgovornim licima i predstavnicima Udruženja direktno informišu o svim aktivnostima i pitanjima iz sfere njihovog interesovanja. 

 

KONTAKTIRAJTE NAS

Asocijacija kompozitora-muzičkih stvaralaca AMUS

  • Skenderpašina 1
  • 71 000 Sarajevo,
  • Bosna i Hercegovina
  • Tel.: +387 33 20 56 00
  • Tel.: +387 33 25 53 00
  • Fax.: +387 33 21 82 58
  • www.amus.ba
  • strucnasluzba@amus.ba
  • PODRUŽNICA BANJA LUKA
  • Ivana Franje Jukića broj 11 (TC Vidović)
  • 78 000 Banja Luka, Bosna i Hercegovina
  • Tel/Fax: +387 51 21 74 77
  • PODRUŽNICA MOSTAR
  • Kneza Branimira 6
  • 88 000 Mostar, Bosna i Hercegovina
  • Tel/Fax: +387 36 32 20 22