NAPOMENA: Spisak članova i članica AMUS-a se ažurira zadnji radni dan u mjesecu!

Pretraživač djela članova i članica AMUS-a na web stranici se ažurira zadnji petak u mjesecu!

MENU
2019-10-21

Odgovor na saopštenje Instituta za intelektualno vlasništvo BiH od 18.10.2019. godine pred sjednicu Skupštine AMUS-a 23.10.2019. godine

U saopštenju za javnost koje je Institut za intelektualno vlasništvo BiH objavio na svojoj web stranici u petak (link saopštenja: https://www.ipr.gov.ba/bs/novost/10101/saopcenje-instituta-uoci-odrzavanja-skupstine-amus-a) Institut ponovo pokušava da na neprimjeren način netačnim, polovičnim i varljivim saopštenjima utiče na članove pred samo održavanje najvažnije Skupštine u historiji AMUS-a.

Institut nije iznad zakona pa kontrola i odluke Instituta moraju biti obrazložene i utemeljene u zakonima BiH, a što nisu bile kada je bez valjane pravne osnove ukinuo odluke koje je izglasalo stotine članova AMUS-a na elektronskim skupštinama. AMUS je mišljenja da Institut nije postupao u skladu sa zakonom. AMUS je i podigao tužbe protiv svih odluka Instituta. U pobijanim rješenjima nije navedena niti jedna zakonska odredba protivno kojoj je AMUS po stavu Instituta postupao pa smo mišljenja da će nadležni sud potvrditi navode generalne direktorice Stručne službe gospođe Trnčić.

Dok god postoji AMUS, isplata tantijema je sigurna. Ukoliko AMUS izgubi dozvolu za rad neće biti isplate tantijema dok se ne osnuje nova organizacija koja će morati dobiti dozvolu i postati operativna odnosno dok ta neka nova organizacija ne izgradi kapacitet koji sada već postoji u AMUS-u.

Da li Institut može da garantuje hiljadama autora Bosne i Hercegovine, ako se ugasi AMUS, da će se isplata tantijema nastaviti neometano? Naravno da ne, to bi bilo apsurdno, a na šta je i ukazala direktorica Trnčić.

Radno tijelo za reviziju članstva AMUS-a je osnovano na zakonit način i djelovalo je po kriterijima zasnovanim na Statutu AMUS-a i zakonima BiH. Radno tijelo nije isključilo nikoga niti može isključiti bilo kog člana. To može samo Skupština, a ne Institut. Članovi će na Skupštini odlučiti, na osnovu izvještaja Radnog tijela ko je zadovoljio, a ko nije objektivne kriterije da bude član AMUS-a.

Posebno napomnjemo da je Institut mogao tražiti od AMUS-a kriterije i odluke Radnog tijela, ali nije. Umjesto toga odlučili su uzeti izvan konteksta jednu rečenicu u novinskom intervjuu da daju pravnu ocjenu rada tog tijela. Da li je to odgovorno? Profesionalno?

AMUS već dvije godine radi na izmjenama i dopunama Statuta. Potrošene su hiljade sati rada i konsultovani su brojni stručnjaci. Tvrdimo da je prijedlog izmjena i dopuna Statuta u skladu sa svim zakonima BiH, sa pravilima CISAC-a, sa EU direktivama ali i praksom HDS Zamp-a, Sokoja i PAM CG te brojnih drugih. Ministarstvo pravde BiH je potvrdilo da jedino članstvo – autori mogu odrediti ko će i na koji način donositi odluke, kao i ostala pitanja bitna za ostvarivanje cilja AMUS-a. Institut citira to mišljenje pa možemo zaključiti da se s njim i slaže. Skupština usvaja izmjene i dopune Statuta i može da izglasa sve ono što nije izričito zakonom zabranjeno. Upravo je Institut u svojim rješenjima kojima nalaže otklanjanje, po mišljenju Instituta nepravilnosti, istakao da je jedina greška AMUS-a što je izmjene i dopune Statuta donio na elektronskoj sjednici Skupštine, a ne na neelektronskoj. Još jednom potcrtavamo da Institut nikada nije naveo protivno tačno kojoj zakonskoj odredbi postupa AMUS kada predlaže dostavljene izmjene i dopune Statuta. Jasno je da Institut pokušava da ogranični slobodu i prava članova, a bez zakonske osnove, vjerovatno zato što izmjene i dopune Statuta ne odgovaraju nekim drugim interesima.

AMUS je imao zakonsku obavezu prema članu 12 stav (5) Zakona o kolektivnom ostvarivanju autorskog i srodnih prava (Sl. Glasnik BiH br.63/10) da obavijesti Institut o održavanju Skupštine te je AMUS ispunio tu obavezu. Skupština će biti valjana bez obzira da li prisustvovali ili ne predstavnici Instituta. Za uspješnu sjednicu Skupštine potreban je samo kvorum, a to znači što više članova te AMUS koristi i ovu priliku da još jednom pozove sve svoje članove da obavezno prisustvuju sjednici Skupštine 23.10.2019. godine.

Na sjednici Skupštine članovi će imati više nego dovoljno prilike da razmotre, diskutuju i glasaju povodom svakog predloženog dokumenta te izmjena i dopuna Statuta.

Mi živimo u društvu vladavine zakona. Niko nije iznad zakona, pa ni državni organi. Kada pređu granice svoje nadležnosti postoje sudovi da to utvrde i kazne da se izreknu.

AMUS se nada da će članstvo vidjeti kroz ovaj transparentni pokušaj neprimjerenog utjecanja Instituta.

Vrijeme je da se pokaže snaga i odlučnost članova AMUS-a kroz ućešće i glasanje!

Vrijeme je da se 23.10. Institutu i svim drugim pokaže da, kad je AMUS u pitanju, BIĆE KAKO AUTORI KAŽU!

Asocijacija kompozitora – muzičkih stvaralaca AMUS

KONTAKTIRAJTE NAS

Asocijacija kompozitora-muzičkih stvaralaca AMUS

  • Skenderpašina 1
  • 71 000 Sarajevo,
  • Bosna i Hercegovina
  • Tel.: +387 33 20 56 00
  • Tel.: +387 33 25 53 00
  • Fax.: +387 33 21 82 58
  • www.amus.ba
  • strucnasluzba@amus.ba
  • PODRUŽNICA BANJA LUKA
  • Ivana Franje Jukića broj 11 (TC Vidović)
  • 78 000 Banja Luka, Bosna i Hercegovina
  • Tel/Fax: +387 51 21 74 77
  • PODRUŽNICA MOSTAR
  • Kneza Branimira 6
  • 88 000 Mostar, Bosna i Hercegovina
  • Tel/Fax: +387 36 32 20 22