NAPOMENA: Spisak članova i članica AMUS-a se ažurira zadnji radni dan u mjesecu!

Pretraživač djela članova i članica AMUS-a na web stranici se ažurira zadnji petak u mjesecu!

MENU
2019-12-06

Moje autorsko djelo: Krivac si ti - Fadil Redžić

Jedan od onih autora koji su pisali historiju muzičke scene Bosne i Hercegovine. Fadil Redžić, bas gitarista i kompozitor legendarnih „Indexa" je bio naš sagovornik za rubriku „Moje autorsko djelo“. On je autor, aranžer i tekstopisac pjesme pod nazivom „Krivac si ti“.

Možete li se sjetiti kada je nastala ova pjesma?

To je bilo davne 1972. godine. Onako, družili smo se, probavali, donosili svoje pjesme. Grupa je tada bila u sastavu Dačo, Bodo i ja, zatim, Enco Lesić na klavijaturama i Miroslav Šaranac, super ekipa. Tada su na istoj ploči izašle „Sve ove godine“ i „Krivac si ti“. Muziku za „Sve ove godine“ je napisao Enco dok je tekst napisao Kemo, a ja sam se u to vrijeme igrao sa „krivcem“.

Ko je bio inspiracija za tog „krivca“?

Mene je tu inspirisao moj brat, nekim svojim raspoloženjima, nešto se tražio. Bazirana je na emocijama koje su ga preplavile. Manje – više svi prođemo kroz to i to njegovo lutanje je završilo u Bijelom Dugmetu. Ova pjesma je zapravo bila kao neka pedagoška lekcija njemu, mom bratu Zoranu. Poruka pjesme je da život treba živjeti jer on nas neće čekati i to je suština, o tome se otprilike radi.

Jeste li prvo napravili muziku ili ste napisali tekst?

Ne sjećam se, ali pretpostavljam da sam prvo napisao muziku. Obično sam tako radio, uvijek bih prvo pravio muziku, a onda na tu muziku pisao tekst. Jedino kad sam sarađivao sa Majom Perfiljevom, pokojnom pjesnikinjom, pisao sam na njene tekstove. Sa izuzetkom recimo „Balade“ gdje je ona naknadno pravila tekst na muziku koju smo radili Bodo i ja. Konkretno za „krivca“ koliko se sjećam prvo sam napravio muziku, a onda je došlo do toga da spontano napravim taj tekst.

Vi ste radili i veće hitove od ove pjesme, da li Vam je bez obzira na to jedna od dražih?

Svakako, jedna je od dražih. Ovu pjesmu, Sinan Alimanović veliki, ne samo naš, nego mogao bih reći svjetski pijanista i Tifa koji je svjetski pjevač, smatraju najboljom pjesmom Indexa. Meni je to veliki kompliment od dvojice velikana. Enco Lesić je imao jedan perfektan, jako dobar solo u toj pjesmi, Sinan mi je pričao kako je još davno „skidao“ taj solo.

Vodite li se Vi danas porukom ove pjesme ili je često zaboravite?

Vjerujem da život neće čekati. Mislim da tema ove pjesme nije prolazna jer svima nam se u životu dešavaju takve stvari. Nije baš jednostavno, pogotovo sad u ovim vremenima kad se mora brzo reagovati, brzo uklapati i snalaziti. U našim vremenima je bilo lakše nego sada, sigurno.

Da možete vratiti vrijeme, da li biste promijenili nešto u ovoj pjesmi?

Meni je ok, to smo mi zajednički nekako na probama dotjerivali. Bodo je dao svoj doprinos, Enco svoj, svi smo se nekako potrudili. U to vrijeme smo baš bili grupa. Tad se to nekako kolektivno rokerski radilo. Poslije je bilo perioda kad bi neko od nas donio gotov aranžman pa bismo svi svirali ono što piše u aranžmanu. Ta vremena tog nekog kolektivnog rada su uglavnom bila prošlost. Sedamdesete su bile naše najbolje godine.

Nastupate li, gdje se danas možemo podsjetiti pjesme „Krivac si ti“?

Croatia records je izdala ploču nakon odlaska Davora i Bode, nekih 20-ak naših pjesama koje smo nazvali „Indexi i prijatelji“. Naš producent Tomislav Kašljević već deceniju uspješno organizuje koncerte pod nazivom „Indexi i prijatelji“. Divan koncert smo imali, mislim prošle godine, u Domu mladih u Sarajevu, a nedavno smo se sastavili i na Čičkovom koncertu i odsvirali pjesme.

Možete li podijeliti sa nama neku anegdotu vezanu uz ovu pjesmu?

Joj, to je toliko davno bilo da se stvarno ne mogu sjetiti, a sad da izmišljam ne ide.

Da li biste dodali nešto za kraj?

Pozdravio bih svoje prijatelje, AMUS-ovce, kolege kompozitore, muzičare, cijelo Sarajevo, Bosnu i regiju.

KONTAKTIRAJTE NAS

Asocijacija kompozitora-muzičkih stvaralaca AMUS

  • Skenderpašina 1
  • 71 000 Sarajevo,
  • Bosna i Hercegovina
  • Tel.: +387 33 20 56 00
  • Tel.: +387 33 25 53 00
  • Fax.: +387 33 21 82 58
  • www.amus.ba
  • strucnasluzba@amus.ba
  • PODRUŽNICA BANJA LUKA
  • Ivana Franje Jukića broj 11 (TC Vidović)
  • 78 000 Banja Luka, Bosna i Hercegovina
  • Tel/Fax: +387 51 21 74 77
  • PODRUŽNICA MOSTAR
  • Kneza Branimira 6
  • 88 000 Mostar, Bosna i Hercegovina
  • Tel/Fax: +387 36 32 20 22