NAPOMENA: Spisak članova i članica AMUS-a se ažurira zadnji radni dan u mjesecu!

Pretraživač djela članova i članica AMUS-a na web stranici se ažurira zadnji petak u mjesecu!

MENU
2020-01-27

Mirko Šenkovski: Najveće priznanje svakom autoru je konačni sud publike

Autorsko djelo, neprolazna vrijednost. Cijeneći rad naših autora, osluškujemo, razgovaramo sa njima. Jedina ispravna vrijednost je poštovati struku!

Zato donosimo intervju sa jednim od značajnijih autora ovog doba, koji je svoje utemeljenje prepoznao u Indeksima i Dugmetu, a svoja djela poklonio mnogobrojnim izvođačima i publici.

Šta mislite o radu AMUS-a, koliko je značajan za autore u BiH?

- AMUS je postao jedno od najrespektabilnijih udruženja u BiH zahvaljujući predanosti naše Stručne službe, a i autorima koji su bili cijelo vrijeme uključeni u rad AMUS-a kroz Upravne i Nadzorne odbore. Naravno zaslužni su i svi ostali autori koji su bili staloženi i razboriti u prijelomnim trenucima koji su bili važni za opstanak AMUS-a. Važnost AMUS-a za autore BiH je izuzetna iz više razloga, kao prvo tantijemi su svakom autoru značajan poticaj za ulaganje u nove projekte i za jedan dostojan život neovisan isključivo o terenu i o dobroj volji klijenata. Drugo, nezanemariva financijska sredstva koja ostaju u BiH i koja ipak pomažu društvu u cjelini i naravno prilagođavanje društva na to da je intelektualno vlasništvo nešto što se treba adekvatno vrednovati i omogućiti umjetnicima dostojan život.

Možete li nam reći koliko je važna povezanost autora sa interpretatorima u konačnoj verziji djela? 

- Povezanost autora i interpretatora je ne samo važna nego i presudna. Mora za početak postojati uzajamno poštovanje i povjerenje, a nakon toga je sve tako lako. Svako radi svoj posao najbolje što u tom trenutku može i rezultat dođe sam po sebi.

Šta mislite o svojim djelima i koje biste izdvojili?

- Vremenom sam došao do zaključka da najbolje djela nastaju upravo kad sebe ne doživljavate previše mesijanski nego se naprosto prepustite i uživate u toj igri stvaranja.Također ni svoja djela ne doživljavam previše ozbiljno jer naš posao je ustvari prvenstveno taj da ljude zabavimo i unesemo im malo sreće u živote. Od 380 pjesama je teško izdvojiti neku, sve ih volim, ali evo nekoliko koje su trenutno aktualne i uz koje se, kako vidim, ljudi iz cijele regije lijepo provode: "Ja bez tebe ne mogu da živim" "Romanija","Taman je","Grade moj","Nocturno","Berlin","Lijepa je", "Volim te još i danas","Što svaka žena sanja","Sofra","Meraklija", "Kad padnu mostovi" itd.

Smatrate li da je za autorstvo dovoljan talenat ili?

Za autorstvo je talenat prva stvar od koje se kreće, a taj talenat se nadograđuje predanim radom i profesionalnim odnosom prema poslu. Jako je važno biti svjestan sebe u svakom trenutku i ne gubiti kompas i glavu kad krenu uspjesi. Ja imam nekoliko pjesama koje sebi redovno pustim čisto da znam gdje sam i koliko još moram raditi i učiti da ih dostignem.To je neka moja formula da svakim danom pokušavam biti bolji jer svaki čovjek uči dok je živ.

Koja autorska djela bi ste izdvojili iz baštine, riznice autora koji su utemeljili bosanskohercegovački muzički prostor u obliku kojeg danas imamo?

Ima jako puno takvih djela, a ja bih naveo nekoliko imena koji su ostavili iza sebe veliko naslijeđe. To su neprikosnoveni "Indexi" pa "Bijelo Dugme" kao perjanice sarajevske rock škole u koju spada još puno grupa i solista, a treba svakako i spomenuti bogato naslijeđe sevdalinke koju su ostavili Safet Isović, Beba Selimović i naravno još mnoštvo sjajnih interpretatora narodne pjesme i sevdalinke.

Šta je najveće priznanje autoru? 

-Najveće priznanje svakom autoru je konačni sud publike. Djelo bez publike ne postoji. Oni koji kažu drugačije se ustvari samo tješe. Ja se bavim i djelima za masovnu publiku, a i onim djelima za nešto uži krug ljudi. Jednako mi je važno mišljenje i jednih i drugih i veseli me kad moje pjesme vesele njih. Ako nekoliko mojih pjesama preživi i postanu evergreeni, niko sretniji od mene.

FOTO: Facebook

KONTAKTIRAJTE NAS

Asocijacija kompozitora-muzičkih stvaralaca AMUS

  • Skenderpašina 1
  • 71 000 Sarajevo,
  • Bosna i Hercegovina
  • Tel.: +387 33 20 56 00
  • Tel.: +387 33 25 53 00
  • Fax.: +387 33 21 82 58
  • www.amus.ba
  • strucnasluzba@amus.ba
  • PODRUŽNICA BANJA LUKA
  • Ivana Franje Jukića broj 11 (TC Vidović)
  • 78 000 Banja Luka, Bosna i Hercegovina
  • Tel/Fax: +387 51 21 74 77
  • PODRUŽNICA MOSTAR
  • Kneza Branimira 6
  • 88 000 Mostar, Bosna i Hercegovina
  • Tel/Fax: +387 36 32 20 22