NAPOMENA: Spisak članova i članica AMUS-a se ažurira zadnji radni dan u mjesecu!

Pretraživač djela članova i članica AMUS-a na web stranici se ažurira zadnji petak u mjesecu!

MENU
2020-01-28

Enver Šadinlija: Muzika da uljepša život

Važnost autorskog djela svakodnevno poprima novi oblik, rad na okupljanju autora stvara produktivnu atmosferu. Novinar, TV voditelj, autor Enver Šadinlija, govori nam o ljepoti autorstva i o svim pozitivnim procesima koji obogaćuju svako društvo koje cijeni autorstvo!

Šta je osnovna vrijednost autorskog djela?

- Osnovna vrijednost muzičkog autorskog djela, lijepo usklađenih melodije i stiha i ugodnog zvuka, jeste misija koju muzika ima kroz istoriju čovječanstva, a to je da uljepšava život, da veseli srce i dušu, da blaži tugu. Istorijska je istina da su oni koji su umjeli sačiniti kvalitetno i omiljeno muzičko djelo, u svakoj ljudskoj zajednici bili izuzetno poštovani. Jer, muzička djela oplemenjuju i onog koji ih stvara i one koji ih interpretiraju, podjednako kao i one koji ih slušaju i vole.

Kako Vi vidite ukupni stvaralački rad u BiH?

- Kao autor, te kao novinar i urednik u oblasti popularne i tradicionalne muzike sa stažom od preko četiri decenije, svjedočim da je Bosna i Hercegovina od davnina bila i ostala prostor na kome su stvarana veoma kvalitetna muzička djela. Od pjesama kojima se ne zna autor, sevdalinki, starogradskih pjesama, do čuvene „sarajevske pop škole“ i zvjezdanih trenutaka rokenrola na prostorima koja i u našem susjedstvu vežu isti i slični jezici. Od vremena Zaima Imamovića, Ismeta Alajbegovića, Joze Penave, Gorana Bregovića, Kemala Montena, legendarnih „Indeksa“, do „Dubioze kolektiv“. Uvijek je ono što je stvarano i realizovano u BiH, bilo hit i ostajalo „evergrin“ i ovdje i nadaleko.

Koliko autori njeguju tradiciju autorskih djela?

- Zahvaljujući izuzetno uspješnom djelovanju asocijacije bosanskohercegovačkih autora AMUS, ta se tradicija kvalitetno nastavlja. U vremenu u kome se teško živi od slave ili žargonski kazano „od have“, vrijedni su sve veći uspjesi AMUS-a u zaštiti autorskog prava i sve većoj naplati i isplati autorskih naknada za muzička djela, ujedno i snažna stimulacija za ozbiljno bavljenje autorskim radom. Istovremeno i podstrek da se ta tradicija produžava sve kvalitetnijim radovima. Tom kvalitetu, svakako, doprinosi i činjenica da su autori sve više obrazovani u muzičkim školama i akademijama, pa samim tim i znaju šta je dobro iz tradicije i na toj osnovi i sebe i kvalitet autorskog djela unapređuju.

Koja djela današnjice smatrate važnim , kao djela koja nasljeđuju tekovine rada prethodnika kada je u pitanju stvaralaštvo tradicijskog muzičkog oblika?

- Ta tradicija obavezuje i zato se aktuelni autori trude da je uspješno produže. Ne bih nabrajao pojedinačne naslove, ali mislim da treba spomenuti cijeli novi val autora i izvođača bh pop-rok scene, koji na tragu tradicije prethodnih velikih uspjeha ovdašnjih autora i izvođača, sada nastavljaju biti među najuspješnijima u regionu. Takvi su autori pjesama za bendove „Letu štuke“, „Dubioza kolektiv“, „Helem nejse“... Ima ih još, a ako govorimo o tradicionalnoj bh muzici, dakle - o narodnoj muzici, toj tradiciji novim aranžmanskim „ruhom“ vijek trajanja produžavaju novi umjetnici obrađivači dobrih, starih pjesama, poput svjetski slavne Amire Medunjanin ili dobro prihvaćenog benda „Divanhana“, a sve više mladih autora sada i stvara muziku i stihove na najboljoj tradiciji. Poput najljepših sevdalinki. AMUS podržava i financijski festival „Ilidža“, Festival sevdalinke u Tuzli, Sevdah fest u Bihaću, gdje su stvorene prilike da se novi autori predstave novim pjesmama. Predložit ću da od ove godine AMUS na ovim festivalima dodjeljuje nagradu za autore kompozicije i stihova koji na najbolji način nastavljaju taj tradicijski muzički oblik.

KONTAKTIRAJTE NAS

Asocijacija kompozitora-muzičkih stvaralaca AMUS

  • Skenderpašina 1
  • 71 000 Sarajevo,
  • Bosna i Hercegovina
  • Tel.: +387 33 20 56 00
  • Tel.: +387 33 25 53 00
  • Fax.: +387 33 21 82 58
  • www.amus.ba
  • strucnasluzba@amus.ba
  • PODRUŽNICA BANJA LUKA
  • Ivana Franje Jukića broj 11 (TC Vidović)
  • 78 000 Banja Luka, Bosna i Hercegovina
  • Tel/Fax: +387 51 21 74 77
  • PODRUŽNICA MOSTAR
  • Kneza Branimira 6
  • 88 000 Mostar, Bosna i Hercegovina
  • Tel/Fax: +387 36 32 20 22