NAPOMENA: Spisak članova i članica AMUS-a se ažurira zadnji radni dan u mjesecu!

Pretraživač djela članova i članica AMUS-a na web stranici se ažurira zadnji petak u mjesecu!

MENU
2020-03-11

MUSTRA ORCHESTRA – Performans „Muzika iz romana“

Mustra Orchestra svira originalnu, uglavnom instrumentalnu muziku, komponovanu pod utjecajem tradicionalne muzike naroda Balkana. U svom muzičkom izražaju primjetni su i utjecaji drugih muzičkih stilova, kao što su jazz, pop, psiho, ambijentalna muzika, world, hard i drugi uz neizostavni sevdah kao osnovno vezivno tkivo kojim pletemo neponovljivu muzičku mustru.

Muziku koju kreira i izvodi Mustra Orchestra neki muzički kritičari nazivaju „sevdah za leteće ćilime“, „instrumentalni sevdah“, „slobodna muzika“ i sl. Zaista, live performans ovog benda čini da osjetite svu draž tradicionalne muzike ovog podneblja upakovanu u originalan muzičko-scenski izraz. Sirovi, iskreni tonovi, bez studijskih uljepšavanja, asociraju na muziku koja se izvodi na tradiocionalnim instrumentima uz povremenu upotrebu savremenih elektronskih pomagala.

„Živi“ nastup Mustra Orchestra je više od uobičajenog muzičkog koncerta. Uz muzičare koji sviraju svoje instrumente, u tonovima se prepliću i muzičke matrice posebno kreirane za live performans. Video projekcije, projicirane na pozadini scene, osmišljene da istaknu temu kompozicije daju dodatnu estetsku vrijednost kompletnom ambijentu.

Povremeno, kada je to tehnički izvodljivo, uz članove benda nastupa i glumac koji tokom cijelog performansa, kroz različite uloge, u kojima govori fragmente iz romana poznatih i priznatih BH pisaca, na najbolji mogući način provede publiku kroz ovo muzičko-scensko putovanje.

Mustra Orchestra je objavila album pod naslovom „Muzika iz romana“ u izdanju Hayat production. Na albumu je desetak originalnih instrumentalnih kompozicija uz nekoliko zanimljivih tekstualnih uvodnih tema koje podcrtavaju kompletan audio ugođaj.

U produkciji BHRT Muzičke produkcije i u saradnji sa članovima orkestra, snimili su kompoziciju Ćiro-Lazy train. Također, u istoj produkciji, sa Almom Subašić, snimljena je i pjesma Kora Kestena.

Mustra Orchestra je program „Muzika iz romana“ koji je u više navrata predstavljen publici u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Njemačkoj.

Nakon albuma „Muzika iz romana“ koji je objavljen za izdavačku kuću Hayat Production 2018. godine, članovi benda Mustra Orchestra, u proteklih nekoliko mjeseci, intenzivno rade na snimanju novih kompozicija za novi album.

Kad je riječ o muzičkom stilu, Mustra Orchestra ostaje vjerna instrumentalnim kompozicijama obojenim, pretežno, etno motivima sa primjesama različitih muzičkih pravaca. Muzički žanr, koji su neki okarakterisali kao instrumentalni sevdah ostaje i dalje jedna od stvari po kojoj je ovaj bend prepoznatljiv.

Uporedo sa snimanjem pjesama završili su i snimanje spota za kompoziciju “Buđenje – Korak prvi”, kojom će najaviti album. Spot su snimali kamerman Orhan Ganibegović i fotograf Mirsad Mujanović, a glavni akter spota je Zulejha Kečo, balerina Narodnog pozorišta Sarajevo.

Autor muzike i aranžmana za kompoziciju “Buđenje – Korak prvi” je Taik Ganić.

Članovi benda Mustra Orchestra su Almir Mulaimović (bubanj, udaraljke), Almir Kukić poznatiji kao Asp the Great (VJ/DJ) i Taik Ganić (autor muzike, gitara, žičani instrumenti). Objavljivanje i promociju albuma planiraju za mjesec april 2020. godine.

Za dodatne informacije kontakt osoba: Taik Ganić, tel: 061 700 013, e-mail: ganictaik@yahoo.com

KONTAKTIRAJTE NAS

Asocijacija kompozitora-muzičkih stvaralaca AMUS

 • Skenderpašina 1
 • 71 000 Sarajevo,
 • Bosna i Hercegovina
 • Tel.: +387 33 20 56 00
 • Tel.: +387 33 25 53 00
 • Fax.: +387 33 21 82 58
 • www.amus.ba
 • strucnasluzba@amus.ba
 • PODRUŽNICA BANJA LUKA
 • Ivana Franje Jukića broj 11 (TC Vidović)
 • 78 000 Banja Luka, Bosna i Hercegovina
 • Tel/Fax: +387 51 21 74 77
 • PODRUŽNICA MOSTAR
 • Kneza Branimira 6
 • 88 000 Mostar, Bosna i Hercegovina
 • Tel/Fax: +387 36 32 20 22