NAPOMENA: Spisak članova i članica AMUS-a se ažurira zadnji radni dan u mjesecu!

Pretraživač djela članova i članica AMUS-a na web stranici se ažurira zadnji petak u mjesecu!

MENU
2020-05-20

5 načina kako prevazići kreativnu blokadu

U svijetu stvaralaštva i kreativnih zanimanja koja zahtjevaju prisustvo inspiracije te korištenje emotivnog i mentalnog kapaciteta, pojava kreativnih blokada je uobičajna pojava. Sindrom prazne stranice je nešto sa čim se susreće skoro svaka osoba koja ima kontinuitet u stvaranju novih sadržaja, pri tome koristeći svoje misli, emocije i druge duhovne vrijednosti i dobra.

Stavili ste prazne stranice ispred sebe, vaše misli su spremne za novu dozu kreativnosti – međutim, to se ne dešava. Takav kreativni blok može izgledati kao nemoguća prepreka koju ćete jako teško prevladati, ali budite svjesni da postoji nekoliko metoda za otklanjanje kreativnih blokada i ponovno stvaranje nadahnuća. Upravo o tim metodama pišemo u nastavku:

1. Uspostavite svoju rutinu.

Ovaj način se bazira na studiji u kojoj su ispitane 3 skupine sa 9 autora, stvaralaca koji prolaze kroz kreativnu blokadu te je utvrdila da oni koji pišu naviknuto u pravilnim vremenskim intervalima pokazuju najviši nivo kreativnosti. Radeći u rutini, ne samo da se povećao njihov ukupni rezultat, već je to unaprijedilo i proces kreiranja novih ideja. S druge strane, skupina koja je čekala nalet inspiracije ili koja je bila suzdržana od pisanja u potpunosti za vrijeme trajanja blokade, zabilježeno je vrlo malo poboljšanje kroz borbu za stvaranje novog autorskog muzičkog djela.

Dakle, ključno je posvetiti određeno vrijeme, početi sa stvaranjem i dopustiti sebi da prvi rezultat ne bude baš ono što vi želite. Posmatrajte ga kao temelj za reviziju i postizanje novog, još boljeg i uspješnijeg rezultata.

2. Odmaknite se od svog rada.

Na drugom kraju spektra, odmaranje od vašeg kreativnog rada, također može učiniti čuda. Ako ste satima i satima radili o istom zadatku, odstupanje od zadatka moglo bi vam biti od koristi. Sve je u ravnoteži!

Spavanje je široko dokumentiran kao ključna komponenta za obradu svih novih informacija koje je vaš mozak stekao. Spavanje se smatra naefikasnijim motivatorom kreativnosti.

Pored samog spavanja kao načina odmicanja od rada, evo još nekoliko prijedloga:

- Čitajte koliko možete, posebno klasike. Knjige uvijek mogu biti nadahnuće samo po sebi.

- Izražavajte svoje emocije, plačite kada god poželite. Emocije ne smiju biti potisnute.

- Istražujte društvene mreže i internet svijet, nikada ne znate šta će upaliti lampicu vaše kreativnosti. Osjećajte se samozadovoljno.

 

3. Šetnja uvijek pomaže.

Priča o kreativnim prednostima hodanja datira iz 80tih godina. Američki filozof Henry David Thoreau napisao je u svom časopisu: "U trenutku kad se moje noge počnu kretati, moje misli počinju teći."

Nedavno su ove naučne veze između hodanja i kreativnosti znanstveno potvrđene. Studija iz 2014. za Stanford utvrdila je da se kreativni učinak osobe povećao u prosjeku za 60% u hodu. I šetnja u kući i na otvorenom pojačala je kreativnu inspiraciju, jer je sam čin hodanja, a ne okoliš, bio glavni faktor. Suprotno tome, sudionici koji su sjedili proizveli su samo polovinu kreativnih odgovora kao i oni koji su hodali.

Dakle, sljedeći put kada se nađete u kreativnom zaleđu, krenite u kratku šetnju. Bilo da je u vašoj ulici, u uredu ili traci za trčanje, iznenaditi ćete se rezultatima.

4. Promijenite svoju okolinu.

Polazak u novi kafić, stimulativan zajednički radni prostor ili osvježavajući park može vam probuditi inspiraciju i osvježiti vašu energičnost za rad. Putovanje ili duže provedeno razdoblje u nekoj drugoj zemlji mogu poboljšati vaše sposobnosti za rješavanje problema i kreativno razmišljanje. Jonah Lehrer piše u časopisu Guardian, "Nekoliko novih znanstvenih radova sugeriše da je bijeg - i čak nije ni važno kuda idete - osnovna navika učinkovitog razmišljanja." U suštini, naše misli su okovane poznatim. Kad razmišljamo o stvarima koje su u blizini, naše su misli ograničene ograničenim skupom asocijacija. Putovanje i doživljavanje stranih kultura otpušta ove sužene misli olakšavajući sagledavanje stvari iz nove perspektive.

5. Vodite dnevnik.

Koristite dnevnik za spremanje zanimljivih misli, citata i zapažanja. Zapišite stvari koje ste pročitali, filmove koje ste vidjeli i sve što vam se čini zanimljivo. Vođenje dnevnika ima oć da stvori arsenal inspiracije - na stranice se uvijek možete vratiti kada se osjećate zaglavljeni.

Truditi se, ulagati napore kako bi prošli kroz kreativni blok nikad nije zabavno - ali to je nešto što s vremena na vrijeme gotovo svi dožive.

Želimo vam mnogo sreće u stvaranju i nadamo se da će neke od metoda biti korisne u slučaju da se suočite sa ovakvim izazovom.

KONTAKTIRAJTE NAS

Asocijacija kompozitora-muzičkih stvaralaca AMUS

  • Skenderpašina 1
  • 71 000 Sarajevo,
  • Bosna i Hercegovina
  • Tel.: +387 33 20 56 00
  • Tel.: +387 33 25 53 00
  • Fax.: +387 33 21 82 58
  • www.amus.ba
  • strucnasluzba@amus.ba
  • PODRUŽNICA BANJA LUKA
  • Ivana Franje Jukića broj 11 (TC Vidović)
  • 78 000 Banja Luka, Bosna i Hercegovina
  • Tel/Fax: +387 51 21 74 77
  • PODRUŽNICA MOSTAR
  • Kneza Branimira 6
  • 88 000 Mostar, Bosna i Hercegovina
  • Tel/Fax: +387 36 32 20 22