NAPOMENA: Spisak članova i članica AMUS-a se ažurira zadnji radni dan u mjesecu!

Pretraživač djela članova i članica AMUS-a na web stranici se ažurira zadnji petak u mjesecu!

MENU

AUTORSKE NOVINE

Autorske novine - NOVEMBAR

Koncerti i autorska naknada

AMUS je upoznao članice i članove da ih i od koncerata sljeduje autorski honorar. Pojašnjena je procedura i ko je dužan platiti naknadu za javno izvođenje. Više saznajte!

AMUS podržao „Sve naše ljubavi“ prvi inkluzivni projekat dječijeg stvaralaštva u BiH

Inkluzivni projekat pod nazivom "Sve naše ljubavi" su zajednički pokrenula udruženja Colibri, Edukativni centar ENKIDOU i Princess krofne. Na konkursu za dodjelu sredstava za kulturne namjene iz Fonda za kulturne i socijalne namjene AMUS-a prepoznat je značaj ovog projekta i dodijeljena su sredstva za izradu vizuala u sklopu ovog projekta. Više saznajte!

Ž.A.Čičak obilježio 50 godina aktivnosti na muzičkoj sceni „Izvan vremena za sva vremena“

AMUS je bio partner koncerta Želimira Altarca Čičak „Izvan vremena za sva vremena“ koji je ove godine obilježio pola stoljeća aktivnosti i rada na sarajevskoj, bosanskohercegovačkoj i Ex-SFRJ muzičkoj sceni. Više saznajte!

AMUS za "Raspjevanu jesen"

AMUS je prepoznao važnost mladih talenata, ali i popularizacije zabavne muzike te su dodijeljena sredstva za organizaciju festivala zabavne muzike „Raspjevana jesen“ u Zavidovićima. Više saznajte!

Najava kampanje: Moje autorsko djelo

Najavljena je nova kampanja AMUS-a pokrenuta s ciljem da se javnosti predstavi što više autora. Svakog petka AMUS daje priliku nekom od članova da govori o jednoj svojoj pjesmi. Više saznajte!

Moje autorsko djelo: Oka tvoja dva - Zijo Rizvanbegović

Zijo Valentino je bio prvi sagovornik u kampanji Moje autorsko djelo: "Sjećam se trenutka da sam se nakon izvedbe okrenuo bendu i rekao da će nas ova pjesma hraniti cijeli život. ", rekao je autor. Više saznajte!

Posljednji ispraćaj Ivica Pinjuh Bimbo

Ivica Pinjuh Bimbo, autor, član AMUS-a, bh. teatrolog, filmolog, komparativista preminuo je 05.11.2019. godine u Sarajevu. Više o njegovom djelu saznajte ovdje!

Zašto se muzika mora plaćati?!

Svi koji muziku javno koriste i time obogaćuju svoju ponudu dužni su platiti autorsku naknadu. AMUS pozvao sve koji koristite muziku u svom poslovanju ili je u skoroj budućnosti planiraju koristiti, a do sada nisu zaključili ugovor sa AMUS-om da ispune zakonsku obavezu i stupe u kontakt sa AMUS-om. Više saznajte!

Bend Činčila objavio drugi studijski album "Bez oblika"

Činčila, autorski psihodelični funk-rock bend postoji još od 2012. godine. U Sarajevu su promovisali svoj drugi po redu, studijski albuma „Bez oblika“. Iz Činčile su u sklopu ovog albuma najavili i mnogobrojne promotivne koncerte širom regiona. Više saznajte!

Maja Milinković ponovo u rodnom gradu

Naša interpretatorka fada i sevdaha Maja Milinković ponovo boravila u svom rodnom gradu, o povodu i razlogu dolaska, kao i njenim budućim planovima. Više saznajte!

Ema&Irnes izdali novi singl "O ljubavi"

Autori budućnosti, oni koji tek dolaze, mladi koji posjeduju originalni i zanimljiv muzički izražaj na koji svakako treba računati u budućnosti. Ema Burnazović i Irnes Divjan su članovi AMUS-a, talentovani tandem koji je dokaz da ljubav i muzika daju posebne note. Više saznajte!

Održana komemorativna sjednica povodom smrti Ivice Pinjuha Bimbe

U organizaciji Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, gdje je predavao na Odsjeku za komparativnu književnost i bibliotekarstvo održana je komemorativna sjednica povodom smrti Ivice Pinjuha Bimbe. Zaposlenici AMUS-a odali su počast prisustvom na komemoraciji. Više saznajte!

NAPOMENA: Pretraživač djela i autora

AMUS podsjetio kako da se koristi pretraživač djela i autora na zvaničnoj web stranici. Pojašnjeni koraci do uspješne pretrage. Više saznajte!

Moje autorsko djelo: Otvorena pjesma Bombaj štampi - Silvano Komazec

Silvano Komazec je bio naš sagovornik u kampanji Moje autorsko djelo: "Kada su se javili osjećao sam se kao mali, nisam znao ni kako, ni šta ću i to je sve vremenom poprimilo neki novi oblik. ", rekao je autor. Više saznajte!

Novo predavanje "Prenos i zaštita autorskih prava"

U saradnji sa doc. dr. Harisom Hasićem, AMUS upriličio novu sesiju predavanja u prostorijama AMUS-a, tema predavanja „Prenos i zaštita autorskih prava“. Više saznajte!

Snimljene dvije nove pjesme u duhu starogradske pjesme

Na Konkurs za dodjelu sredstava za kulturne namjene iz Fonda za kulturne i socijalne namjene, AMUS je prepoznao važnost promocije starogradske pjesme, romanse i evergrina te su dodijeljena sredstva za organizaciju manifestacije „Veče gradske pjesme“ u Tuzli koja se održala 26. oktobra ove godine. Više saznajte!

Trajanje autorskog prava

Stvarajući autorska djela, njihovom zaštitom ali i povjeravanjem na kolektivno ostvarivanje AMUS-u autor osigurava korist od svojih autorskih djela ne samo za sebe za vrijeme života nego i za svoje nasljednike. Više saznajte!

AMUS podržao projekat „Dječija himna BiH“

Bosanskohercegovačko društvo je osiromašeno pjesmama o BiH kao domovini. Članovi UG Muzička radionica „Note“ su odlučili da napišu tekst i muziku za pjesmu „Bosna i Hercegovina, naša je domovina“. Više saznajte!

Moje autorsko djelo: Muamer - Đeneta Palavra

Deni Palavra je bila naša sagovornica u kampanji Moje autorsko djelo: "Kada bi mi došla inspiracija odmah sam zapisivala na papirić, a zatim sam kući korigovala ako je to bilo potrebno. ", rekla je autorica. Više saznajte!

Dan državnosti Bosne i Hercegovine

AMUS je povodom Dana državnosti BiH uputio čestitku svim svojim članovima i članicama. Više saznajte!

Predstavljena pjesma „Bosna i Hercegovina naša je domovina“

Tekst i muziku za pjesmu "Bosna i Hercegovina naša je domovina" napisao je Nedim Sofić, a pjesmu izvodi hor Muzičke radionice “Note”. Pjesma je snimljena i producirana u studiju Sound art, Sarajevo. Više saznajte!

„Večeri Starog grada 2019“ sav prihod od ulaznica usmjerit će se za liječenje Lejle Adžić

Udruženje muzičara „Alkatmeri“ iz Tešnja organizovalo je tradicionalnu manifestaciju „Večeri Starog grada 2019“, a sav prihod od ulaznica usmjeren za liječenje desetogodišnje djevojčice Lejle Adžić. Više saznajte!

Svaki način korištenja muzike se mora plaćati!

Zakonske odredbe su nedvosmislene, ako prilikom obavljanja poslovne aktivnosti koristite muziku morate zaključiti ugovor sa AMUS-om i redovno plaćati dogovorenu naknadu za to korištenje. Više saznajte!

Moje autorsko djelo: Kopriva - Aldin Kurić Aldino

Aldino je bio naš sagovornik u kampanji Moje autorsko djelo: "Najradije bih sada kad pišem pjesme da me neko zatvori u neku sobu i kaže mi da imam pet minuta, vjerujem da bih tada napisao najbolji tekst. Najbolje je kad izlazi emocija iz čovjeka, bez razmišljanja, jer kad razmišljamo više nismo prisutni u trenutku i onda je to problem. ", rekao je autor. Više saznajte!

 

KONTAKTIRAJTE NAS

Asocijacija kompozitora-muzičkih stvaralaca AMUS

  • Skenderpašina 1
  • 71 000 Sarajevo,
  • Bosna i Hercegovina
  • Tel.: +387 33 20 56 00
  • Tel.: +387 33 25 53 00
  • Fax.: +387 33 21 82 58
  • www.amus.ba
  • strucnasluzba@amus.ba
  • PODRUŽNICA BANJA LUKA
  • Ivana Franje Jukića broj 11 (TC Vidović)
  • 78 000 Banja Luka, Bosna i Hercegovina
  • Tel/Fax: +387 51 21 74 77
  • PODRUŽNICA MOSTAR
  • Kneza Branimira 6
  • 88 000 Mostar, Bosna i Hercegovina
  • Tel/Fax: +387 36 32 20 22