NAPOMENA: Spisak članova i članica AMUS-a se ažurira zadnji radni dan u mjesecu!

Pretraživač djela članova i članica AMUS-a na web stranici se ažurira zadnji petak u mjesecu!

MENU

AUTORSKE NOVINE

Autorske novine - DECEMBAR

.

Dubioza kolektiv najbolji live bend Pol'n'Rock festivala

Na Pol'n'Rock-u jednom od najvećih evropskih festivala kojeg svake godine posjeti više od pola miliona ljudi tokom tri dana održavanja, posjetioci su izabrali Dubiozu kolektiv za najbolji live bend s prošlogodišnjeg izdanja. Bend je dobio svoje službeno koncertno izdanje, a prvi živi album nosi naziv „Live Pol'and'Rock Festival 2018“. Više saznajte!

 

Novo predavanje "Promet i zaštita autorskog prava"

U saradnji sa doc. dr. Harisom Hasićem, upriličena nova sesija predavanja u prostorijama AMUS-a, tema predavanja „Promet i zaštita autorskih prava“. Više saznajte!

 

Otvoren Coca-Cola Sarajevo Holiday Marketa

Paljenjem lampica na bogato ukrašenoj jelki, 04. decembra u 19.00 sati u parku Hastahana otvoren je 9. Coca-Cola Sarajevo Holiday Market. Više saznajte!

 

In memoriam/Esad Arnautalić

AMUS je obilježio treću godinu otkako nas je napustio Esad Arnautalić, jedan od osnivača sarajevske pop-rock škole i producent presudan za rani razvoj jednog od najpopularnijih bendova, Indexa. Više saznajte!

I stihovi su autorska djela

U pravnom smislu dozvola da se pušta muzika je dozvola da se u isto vrijeme koriste i melodija i riječi, stoga za korisnika koji je zaključio ugovor sa AMUS-om nije bitno da li je autor muzike i teksta jedna ili više različitih osoba. Stihovi se mogu koristiti i odvojeni od melodije i to na različite načine. Više saznajte!

Moje autorsko djelo: Krivac si ti - Fadil Redžić

Fadil Redžić je bio naš sagovornik u kampanji Moje autorsko djelo: "Vjerujem da život neće čekati. Mislim da tema ove pjesme nije prolazna jer svima nam se u životu dešavaju takve stvari. Nije baš jednostavno, pogotovo sad u ovim vremenima kad se mora brzo reagovati, brzo uklapati i snalaziti. U našim vremenima je bilo lakše nego sada, sigurno. ", rekao je autor. Više saznajte!

Muzika utiče pozitivno na naše zdravlje

Slušanjem omiljene melodije povećavamo pozitivne emocije kroz odgovarajuće centre našeg mozga. Slušanje muzike je učinkovita terapija protiv boli koja jača imunitet, unapređuje memoriju, koncentraciju, inteligenciju i pažnju. Više saznajte!

Frenki, Kontra i Indigo novi album "20/20"

Trojac Frenkie, Kontra i Indigo 20. decembra objavili su novi album pod nazivom „20/20“. Zajedno sa albumima ”Putanja” iz 2016. godine snimanog u Berlinu i “Egzil” iz 2017. godine nastalog u Tokiju ovo je treći album u trilogiji. Više saznajte!

Međunarodni dan planina

Dan 11.12. je opća skupština Ujedinjenih naroda 2003. godine proglasila Međunarodnim danom planina. AMUS je povodom ovog dana odlučio spomenuti pjesme u čijim tekstovima je spominjanje planina svakako imalo ključnu ulogu. Više saznajte!

Trajanje autorskog prava

Autorskopravna zaštita koju pravni poredak daje autoru povodom njenog ili njegovog autorskog djela nije vječna. Ova zaštita traje dug, ali ipak ograničen vremenski interval. Više saznajte!

Moje autorsko djelo: Poslije mnogo vremena - Emrah Emšo

Emrah Emšo je bio naš sagovornik u kampanji Moje autorsko djelo: " U tim mlađim danima takve situacije posebno dotaknu i emocije je teško obuzdati, iste nas savladaju. Obzirom da imam talenat za komponovanje i pisanje, ja sam svoju emociju odlučio iskazati kroz pjesmu. ", rekao je autor. Više saznajte!

Dan INSAM-a

Na Konkurs za dodjelu sredstava za kulturne namjene iz Fonda za kulturne i socijalne namjene, AMUS je prepoznao važnost rada ovog Instituta te su dodijeljena sredstva za organizaciju manifestacije „Dan INSAM-a“. Više saznajte!

Poziv autoricama i autorima

Zbog pripreme za isplatu tantijema za drugu polovinu 2019. godine, upućen je poziv autorima i autoricama da, pisanim putem, obavijeste Stručnu službu AMUS-a ukoliko su promijenili transakcijski račun, a takvu promjenu nisu registrovali u AMUS-u. Više saznajte!

Održan festival “Najbolji pjesnici svijeta”

Međunarodni festival pod nazivom „Najbolji pjesnici svijeta” održan je u Podgorici 14.12.2019. godine u organizaciji Svjetske književne akademije i okupio je veliki broj pjesnika iz regiona i Evrope. Više saznajte!

AMUS dobio prvostepenu presudu protiv javnih servisa

Općinski sud u Sarajevu donio je prvostepenu presudu kojom je usvojio tužbeni zahtjev AMUS-a protiv javnih servisa: BHRT, RTRS i RTVFBiH. Više saznajte!

Zabava RSG Media Groupa

Tradicionalni prednovogodišnji party RSG radija, Antene Sarajevo i Radija Mix održan je 19.12. u Carlsberg pubu u parku Hastahana. Više saznajte!

Uspješno održan sastanak sa predstavnicima Službe za inspekcijske poslove Grada Mostara

Dana 20.12. u Mostaru je održan sastanak predstavnika Stručne službe AMUS-a sa šefom Službe za inspekcijske poslove Grada Mostara Đidelija Hilmom i ugostiteljskim inspektorom Basarić Nerminom.Više saznajte!

CISAC-ovo pismo AMUS-u

Poslije niza izvještaja upućenih CISAC-u, dana 20.12. je na adresu Stručne službe AMUS-a stiglo pismo Svjetske konfederacije autorskih društava (CISAC). U pismu, naslovljenom na generalnu direktoricu Stručne službe AMUS-a, Lejlu Trnčić, kojeg potpisuje regionalni direktor CISAC-a za Evropu Mitko Chatalbashev, izražava se zadovoljstvo.Više saznajte!

Moje autorsko djelo: Amman - Emir Bukovica

Emir Bukovica je bio naš sagovornik u kampanji Moje autorsko djelo: " Kada sam odlučio da ću biti iskren prema sebi i da neću pratiti trenutne trendove i truditi se da se svidim širokim masama, znao sam da od muzike neću zaraditi milione, ali da ću iza sebe ostaviti neke pjesme koje će se pjevati i pamtiti i daleko poslije mene. ", rekao je autor.Više saznajte!

Uspješno održan sastanak sa predstavnicima Inspektorata Republike Srpske u Banjaluci

Dana 23.12. u Banjaluci je održan sastanak predstavnika Stručne službe AMUS-a sa glavnim republičkim tržišnim inspektorom Surtov Borkom, načelnikom za internu kontrolu Ernaut Petrom, stručnim savjetnikom za pravne poslove Kuljanac Milkom i koordinatorom tržišne inspekcije u Gradskoj upravi Malešević Zoranom. Više saznajte!

Promovisan novi video spot „Zamislite svijet bez muzike“

AMUS je 24.12. u Aquarius Vilisu premijerno prikazao video spot naziva „Zamislite svijet bez muzike“. Na ovoj promociji predstavljeni su i rezultati rada u protekloj godini.Više saznajte!

Božić

AMUS je povodom katoličkog Božića uputio čestitku svim svojim članovima i članicama, pripadnicima i pripadnicama katoličke vjeroispovjesti.Više saznajte!

Konkurs za dodjelu nagrada AMUS-a za 2018. i 2019. godinu

Na osnovu Pravilnika o dodjeli nagrada, koji je usvojila Skupština Upravni odbor Asocijacije kompozitora-muzičkih stvaralaca (AMUS) raspisan je Konkurs za dodjelu nagrada AMUS-a za 2018. i 2019. godinu. Više saznajte!

Nova godina

AMUS je povodom Nove godine obavijestio o radnim danima Stručne službe i uputio čestitku svim svojim članovima i članicama.Više saznajte!

KONTAKTIRAJTE NAS

Asocijacija kompozitora-muzičkih stvaralaca AMUS

  • Skenderpašina 1
  • 71 000 Sarajevo,
  • Bosna i Hercegovina
  • Tel.: +387 33 20 56 00
  • Tel.: +387 33 25 53 00
  • Fax.: +387 33 21 82 58
  • www.amus.ba
  • strucnasluzba@amus.ba
  • PODRUŽNICA BANJA LUKA
  • Ivana Franje Jukića broj 11 (TC Vidović)
  • 78 000 Banja Luka, Bosna i Hercegovina
  • Tel/Fax: +387 51 21 74 77
  • PODRUŽNICA MOSTAR
  • Kneza Branimira 6
  • 88 000 Mostar, Bosna i Hercegovina
  • Tel/Fax: +387 36 32 20 22